KRÁLIČÍ RECEPTY - SAMÉ DOBROTY

RECEPTY NA KRÁLIČÍ POCHOUTKY OD VÁS ( POSÍLEJTE DÁLE NA martin.jarousek@volny.cz):

Pozor na maso z číny

Veterináři zabavili králičí maso z Číny, obsahovalo rtuť

Veterináři zastavili dodávku 13 tun infikovaného masa (ilustrační foto).
25.02.2011 17:12



PLNĚNÉ KRÁLIČÍ ŘÍZKY (podle paní Martiny)
Rozpis na 4 porce
4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 8 plátků uzeneného sýra, 8 plátků šunky, několik proužků nakládané papriky, 1-2 nasekané petržele, hladká mouka, 1 vejce, 2 lžíce mléka a strouhanka na obalování  a na konec olej na smažení
doba přípravy cca 40 minut (1772kJ/422 kcal)
1. Králičí stehna očistíme, vykostíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Rozložíme na ně po dvou plátcích sýra i šunky a papriku. Posypeme je nasekanou petrželí, přehneme a spojíme párátkem (jehlou). 2. Řízky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a strouhance. 3. Řízky usmažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Pak je dáme na papírový ubrousek (papírovou utěrku), aby se odsál přebytečný tuk, a odstraníme z nich párátka. Podáváme s různě upravenými brambory a třeba se zeleninovým salátem.


MARINOVANÉ KRÁLIČÍ ŘÍZEČKY (podle paní Kateřiny)
Suroviny:

Řízečky:
  • 500 g králičí stehna (vykostěných, řízků)
  • sůl
  • 50 g mouka (polohrubá)
  • 100 g strouhanka
  • 2 vejce
  • 4 plátek citrón
  • olivový olej
Marináda:
  • 2 cibule
  • 3 stroužek česnek
  • mletý pepř
  • mletý rozmarýn
  • 2 lžíce voda
  • 2 lžíce citrónová šťáva
  • 2 lžíce bílé víno
  • 2 lžíce olivový olej

Postup přípravy

Králičí stehenní řízečky omyjeme, naklepeme, lehce nařízneme po okrajích a připravíme si marinádu. Smícháme vodu, citrónovou šťávu, olivový olej a bílé víno, přidáme koření, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Marinádu promícháme a řízečky s ní důkladně potřeme. Necháme v marinádě naskládané na sobě alespoň několik hodin v lednici.
Marinované řízečky vytáhneme, po obou stranách lehce osolíme, poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Rozpálíme olivový olej a řízečky na něm pomalu z obou stran opečeme dozlatova, asi 15 - 20 minut z každé strany. Králičí řízky podáváme s bylinkovými bramborami a nejlépe s domácí tatarskou omáčkou.

120 minut

STAROČESKÝ KRÁLÍK NA SMETANĚ (podle paní Elišky)
Suroviny:


  • 400 g. králičího hřbetu
  • 400 g. kýty
  • sůl
  • lžička mletý zázvor
  • olej
  • cibule
  • 20 g. mouka (hladká)
  • 200 ml smetana
  • citrónová šťáva
  • mandle
  • máslo

Postup přípravy

Králíka nasekáme na porce, osolíme, posypeme mletým zázvorem a lehce opečeme na oleji s nakrájenou cibulí. Vše zaprášíme moukou, osmahneme, rozmícháme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme smetanu, ochutíme citrónovou šťávou a krátce povaříme. Mandle spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle a při podávání jimi posypeme porce králíka.
80 minut

KRÁLÍK NA SMETANĚ (podle paní Ilony)

Suroviny


  • zadní králičí maso
  • anglická slanina
  • sádlo
  • sůl
  • cibule
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • pepř (celý)
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • ocet
  • vývar (nebo bujón (masox)
  • cukr
  • hořčice
  • smetana (zakysaná)
  • citrón

Postup přípravy

Maso osolíme a na pánvi rozškvaříme na kousky nakrájenou slaninu. Přidáme maso, nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, opepříme, přidáme nové koření, bobkový list a tymián, zakápneme octem, podlijeme masovým vývarem a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka.
Upečené maso vyjmeme a naporcujeme. Z výpeku vytáhneme koření, výpek propasírujeme, přidáme trochu cukru, hořčici, zakysanou smetanu a zakápneme citrónovou šťávou. Do této omáčky vložíme maso a důkladně prohřejeme.

70 minut

KRÁLIČÍ POLÉVKA  (podle paní Jany)
Suroviny:


  • 1 králík
  • 1,5 l vody
  • sůl
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 60 g rýže
  • pažitka



Postup přípravy

Očištěného a omytého králíka rozdělíme, dáme do osolené vody, přidáme očištěnou cibuli, česnek, bobkové listy a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme, měkké maso vykostíme, drobně nakrájíme a vložíme zpět do polévky. Nakonec přidáme rýži a dovaříme. Hotovou polévku dochutíme drobně nakrájenou pažitkou.


KRÁLÍK NA SMETANĚ A HOŘČICI (podle paní Jolanky)


 Suroviny:


  • 3 středně velké cibule
  • 4 králičí stehna
  • sůl
  • pepř
  • 200 g plnotučné hořčice
  • 150 g anglické slaniny na nudličky nakrájené
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • olivový olej
  • plátky másla
  • bramborové noky 



Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na dno pekáče. Králičí stehna ze všech stran důkladně osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí a položíme je do pekáčku na cibuli. Na maso dáme slaninu a vše zalijeme smetanou. Přidáme pár kapek olivového oleje a pečeme dvě a půl hodiny na 180 st.C. Na poslední půlhoďku přidáme plátky másla a dopečeme odklopené. Podáváme s bramborovými noky. (pro 4 osoby, 20 minut práce, pečme 2,5 hodiny)



KRÁLÍK NA ČERNÝCH OLIVÁCH (podle paní Hanky)
Suroviny:


  • 4 králičí stehna
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule nasekaná na jemno
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • svazek rozmarýnu
  • svazek tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček pepře
  • koňak na ovonění
  • půl sklenice červeného vína
  • půl sklenice juice z granátového jablka
  • hrst černých vypeckovaných oliv - větší hrst
na marinádu:
  • sklenice červeného vína
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • pepř
  • 3 větvičky rozmarýnu

Postup přípravy

Smícháme všechny ingredience na marinádu a na šest hodin do ní naložíme králičí stehna. Maso vyndáme, osušíme a obalíme v mouce. Na středním plameni rozpálíme olej a z obou stran maso opečeme. Osolíme maso, opepříme a přidáme cibuli s česnekem, přidáme svazek bylinek a kuličky pepře. Vše promícháme a opékáme dalších 5 minutek. Přilejeme koňak, víno, tři skleničky vody a juice z granátového jablka. Přiklopíme a vaříme na slabém plameni cca jednu hoďku. Omáčka by měla být krásně hustá. Před samotným koncem vaření přidáme větší hrst černých oliv.
(pro 4 osoby, práce: 15 minut + 6 hodin marinování, vaření: 1 hoďka)



Suroviny:
Králík
Sůl
Cibule
Sádlo
Paprika - sladká                                      
Bobkový list2 ks
Pepř celý8 ks
Nové koření8 ks
Mrkev1 ks
Mléko
Hladká mouka
Smetana                    


Postup přípravy:

Na sádle orestujeme cibulku. Vypneme, přidáme červenou papriku. Přidáme osolené kousky králíka, zalijeme vodou a necháme zavřít. Přidáme bobkový list (2), celý pepř (8), nové koření (8), mrkev. Až je maso měkké, vyžáhneme, do šťávy přidáme rozkvedlané mléko + hladká mouka. Až zavře, přecedíme přes síto, nebo rozmixujeme. Pak přidáme smetanu. Horké rozmícháme, ředíme mlékem. Nakonec dosolíme.  


KRÁLÍK PO CIKÁNSKU (podle paní Adély)
Suroviny:




Králičí hřbet a zadní stehna                                      1 ks
Sádlo1 lžíce
Paprika1 lžíce
Feferonka4 ks
Klobása200 g
Sterilované lečo1 sklenice
Slanina100 g
Brambory4 ks
Pórek1 ks
Sůl


Postup přípravy:

Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli podusíme, přidáme papriku, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Do vařící směsi přidáme naporcovaného králíka. Dusíme téměř doměkka. Přidáme nakrájenou klobásu, brambory, zalijeme lečem a v troubě dopečeme doměkka. Podáváme s opečenými brambory.


GULÁŠ Z KRÁLÍKA (podle pana Roberta)

Podušené maso z králičího předku, srdce, plic, jater a ledvinek.
Suroviny: 
1 kspředek z králíka
droby z jednoho králíka (srdce, plíce, játra a ledvinky)
1 ksvětší cibule
4 lžícesádla
1 lžícehladké mouky
1 lžícehladké mouky
majoránka

Postup přípravy:
sůl
Přední běhy, zbytek trupu a břicho nasekáme a vnitřnosti nakrájíme na menší kousky.
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
K cibuli přidáme maso a za stálého míchání, ho opečeme.
Přidáme sladkou papriku, osolíme a podlijeme trochou vody, dusíme doměkka.
Ke konci necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou a mícháme, aby se pokrm nepřipaloval.
Nakonec přidáme horkou vodu a vše dobře povaříme.
Hotový guláš ještě okořeníme majoránkou, případně osolíme.
Kdo má rád guláš pikantnější, přihodí do guláše trochu pálivé papriky nebo feferonku.




Králík na cibulkách (Stifado)

Rozpis:1 naporcovaný králík, asi 60 malých cibulek (trochu větších,než je cibule sazenička),2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, sůl, mletý pepř, 4 dl rajské šťávy, 2 lžíce vinného octa, olej, 6 stroužků česneku

Osušené maso opečeme na rozpáleném oleji na pánvi dohněda, aby zůstalo hezky šťavnaté.Rozložíme do kastrolu, zalijeme rajskou šťávou a dusíme pod poklicí na sporáku asi 45 minut.Mezitím si na pánvi postupně opečeme dohněda šechy cibulky, které si necháme na talíři. Po 45 minutách přidáme k masu všechny zbylé přísady včetně opečených cibulek a dusíme, až je maso úplně měkké. Jídlo nemícháme, jen opatrně pohybujeme kastrolem. K takto připravenému králíkovi se výborně hodí bílé pečivo. Doporučuje se zapíjet ho bílím vínem, i když pan velvyslanec ho zapíjel pivem a jeho paní obyčejnou vodou.

Králík v balíčku

Rozpis: naporcovaný zadek a hřbet z králíka, 30 dkg slaniny nakrájené na tenké plátky, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, konzerva naložených rajčat (lze nahradit 6 čerstvými oregáno,oloupanými rajčaty a malou konzervou rajského protlaku), provensálské koření(tymián, , estragon, rozmarýn, dnes už se prodávají kvalitní směsi), ½ l červeného vína, olivový olej

Porce králíka osolíme, okořeníme, potřeme česnekem a olivovým olejem a každý kousek zabalíme do tence nakrájené slaniny a ovážeme podobně jako třeba ptáčky. V pekáči se silným dnem osmahneme na oleji nahrubo nasekanou cibuli, přidáme králíka, konzervovaná rajčata i se šťávou, zalijeme vínem, přikryjeme poklicí a v troubě necháme pomalu dusit, vlastně po francouzsku pobublávat. Většinou nemusíme králíka podlévat, tak za hodinu a čtvrt bývá hotov. Šťávička je hustá, v celém domě to voní Můžeme jíst jen s bílým chlebem.


Králík a la Ferdinand

Rozpis: 1 naporcovaný králík, 30 dkg slaniny, 2 lžičky hrubě mletého pepře, 2-3 velké cibule, 4 lžíce kremžské hořčice, sůl


Do pekáče dáme polovinu na kostičky nakrájené slaniny, díly králíka opepříme z obou stran, pomažeme hořčicí, položíme na slaninu, na ně nasypeme druhou část slaniny a nahrubo nakrájenou cibuli. Takto necháme 24 hodin odležet v přikrytém pekáči. Před pečením posolíme, dusíme v troubě do poloměkka přikryté poklicí (můžeme trochu podlít vodou nebo vývarem, když to bude potřeba), šťávu propasírujeme. Jako příloha se k tomuto králíku hodí nejlépe bramborové krokety nebo placky a jablkový kompot s brusinkami.




Králičí zadek pečený na slanině

Rozpis pro 4 osoby: 4 zadní běhy, 10 dkg slaniny, sůl, 2 velké cibule, 3 kuličky Nového koření, 3 kuličky pepře, 1 lžíce oleje

Králičí stehna odblaníme, prošpikujeme na proužky nakrájenou polovinou slaniny a lehce osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme v nádobě, v níž budeme králíka péct. Po vyškvaření přidáme olej, najemno nasekanou cibuli osmahneme dozlatova, přilijeme asi 2 dl vařící vody, přihodíme nové koření a pepř. Do tohoto základu vložíme králíka, nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do rozpálené trouby a za občasného přelévání a obracení dusíme do měkka. Šťávu ničím nezahušťujeme a podáváme s brambory na různý způsob.


 Králík na paprice se žampiony

Rozpis: 1 celý králík, sůl, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 2 dl šlehačky, 15 dkg čerstvých žampionů

Králíka odblaníme a naporcujeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme dorůžova, zaprášíme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme asi 2 dl vařící vody. Do tohoto základu vložíme mírně osoleného králíka a za občasného přelévání šťávou dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu zaprášíme hladkou moukou, rozšleháme a vaříme asi 15 minut. Ke konci varu omáčku zjemníme šlehačkou a dle potřeby přisolíme a přecedíme. Očištěné žampiony propláchneme vodou, nakrájíme na plátky a na másle orestujeme. Přidáme do hotové omáčky s masem a společně prohřejeme.


Králičí stehno s chřestem

Rozpis: 4 králičí stehna, kořenová zelenina (2 mrkve a kousek celeru), 3 snítky rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 1 kg chřestu (část běleného, část zeleného), šťáva z jednoho pomeranče, 1 citron, cukr nebo med, sůl, pepř, bylinkový likér

Rozpis na omáčku: 2 větší mrkve, šťáva y ½ pomeranče, dužina z ½ pomeranče, 100 ml růžového vína, 400 ml smetany ke šlehání, cukr, sůl, bílý pepř

Kořenovou zeleninu pokrájíme na špalíčky a prošpikujeme jí a rozmarýnem králičí stehna až ke kosti. Osolíme a opepříme a na oleji zprudka opečeme. Zbylou kořenovou zeleninu pokrájíme nahrubo a orestujeme ji v kastrolu na rozpáleném másle. Maso v pánvi přelijeme bylinkovým likérem, flambujeme a přidáme k zeleninovému základu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. asi hodinu do měkka. Před podáváním zjemníme máslem.

Chřest uvaříme na skus (musí zůstat křupavý) ve várce z půllitru osolené vody s kolečky citronu, pomerančovou šťávou a trochu medu nebo cukru. Várku vaříme asi 5 minut, teprve pak přidáme bělený chřest a dál vaříme asi minutu až dvě. Ke konci přidáme zelený chřest.

Králíka podáváme s chřestem, přelitým mrkvovou omáčkou: Mrkev nakrájíme na větší špalíčky. Osladíme, osolíme a zalijeme pomerančovou šťávou. Opepříme a přidáme růžové víno a stejné množství vody, kousky pomeranče a vaříme, až je mrkev měkká. Stáhneme z ohně, přilijeme smetanu a tyčovým mixérem dohladka rozmělníme.     

Vlastnosti

image for Králičí maso
O době a místu domestikace králíků nejsou k dispozici žádné přesné údaje. S největší pravděpodobností předkem dnešního králíka domácího byl králík divoký obývající Pyrenejský poloostrov. Můžeme se domnívat, že lidé začali organizovaně chovat králíky již před mnoha staletími. Do České republiky se chov králíků dostal až na počátku 20. století. Postupně se podařilo vyšlechtit masná plemena králíků, která velmi rychle rostou a dosahují výtečné kvality masa.

Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu. Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin (20-21 g bílkovin ve 100 g masa) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Dle stáří a hmotnosti se pohybuje množství tuku mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými. Podle nutričního složení krmné dávky se však zastoupení jednotlivých mastných kyselin může mírně lišit. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Ve 100 g masa se nachází 130-140 kcal (545-585 kJ). Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso je také zdrojem purinů. Proto by lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové nebo pacienti, u kterých je přímo dna diagnostikovaná, měli být obezřetní při jeho spotřebě.  
Podobně jako u jiných druhů masa konzumujte pokrmy s králičím masem v obdobích mimo intenzivní fyzickou aktivitu – nehodí se jako poslední jídlo před náročnou fyzickou aktivitou, stejně tak jako první pokrm po tréninku. Příjem lehce stravitelných bílkovin je však výhodný na večeři – v nočních hodinách podpoří regeneraci a reparaci svalové tkáně. Možná je také menší porce králíka k obědu, po kterém bezprostředně nezahájíte intenzivní trénink. Přestože se jedná o jedno z nejlépe stravitelných druhů mas, stále je výhodné upřednostňovat lehké formy kulinární úpravy – vaření, dušení, grilování, pečení ve vodní lázni. Proč si však jednou za čas (nejlépe v netréninkový den) nedopřát smaženého králíka s vařenými brambory nebo králíka s knedlíkem a omáčkou?
Spotřeba králičího masa v naší populaci je poměrně rozdílná. V průměru každý Čech za rok zkonzumuje 2,5 kg králičího masa. Jeho nabídka v běžných obchodech s potravinami je minimální. Máte-li „vazby“ na venkov, kde stále působí drobní chovatelé, využijte možnosti zpestření svého jídelníčku kvalitním, nízkotučným zdrojem bílkovin.


Králík s nádivkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingredience 1 králík bez hlavy, 1 cibule, anglická slanina, 5 rohlíků, 5 vajec, hrst zelených bylinek (použila jsem tymián, saturejku, celer a kari), 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, česnek, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup
Králíka naporcujeme, omyté a osušené porce ze všech stran osolíme.

Cibuli a kousek anglické pokrájíme na kostičky.

V menším pekáčku rozehřejeme trošku oleje, přisypeme cibuli s anglickou, trochu osmahneme a na tomto základu opečeme porce masa. Pak na maso rozetřeme rozmačkaný česnek podle chuti, posypeme bylinkami, podlijeme trochou vody a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (210°C).

Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme až se všechno vsákne. Přidáme na drobno pokrájený kousek slaniny, případně jiné uzeniny (není nutné), posekané bylinky, 4 žloutky a 1 celé vejce. Osolíme a okořeníme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do rohlíkové hmoty.

Po 20 minutách králíka odkryjeme a necháme trochu zčervenat. Pak na něho rozetřeme nádivku a odkryté dopečeme do zezlátnutí povrchu.

Podáváme s jakkoli upravenými bramborami, nebo jen se zeleninovým salátem.


Béřovický králík

Suroviny:

2 dcl oleje (i méně), 1 lžička soli, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky hořčice, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1-2 cibule, 5 stroužků česneku, králičí maso.

Postup

Ze surovin si namícháme marinádu, do které naložíme králičí maso nejméně na 24 hodin. Pak přikryté, podlité trochou vody pečeme doměkka, odkryté chviličku na barvu.
K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu mít rýži, nebo, jak to dělám já, vípek slít a zahustit smetanou a podávat s knedlíkem.


Šumavský králík

 4 porce: 1 králík (asi 800 g), 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, 1 lžíce octa,
4 dl slunečnicového oleje, pepř a sůl
Králíka očistěte a rozporcujte na šest dílů. Česnek rozetřete a smíchejte s hořčicí a octem. Maso nejprve osolte a opepřete, potom potřete hořčičnou kaší. Potom maso vložte na pekáč. Podlijte olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě (160 – 170 stupňů) zakryté pokličkou asi hodinu a půl. Potom zvyšte teplotu na 200 stupňů a bez pokličky pečte dalších 20 minut, aby se utvořila kůrčička. Podávejte s bramborem a dušeným špenátem.