RECEPTY NA KRÁLIČÍ POCHOUTKY OD VÁS ( POSÍLEJTE DÁLE NA martin.jarousek@volny.cz):
Pozor na maso z číny
Veterináři zabavili králičí maso z Číny, obsahovalo rtuť
25.02.2011 17:12
Státní veterinární správa pozastavila zásilku 13 tun mraženého králičího masa z Číny. Maso obsahovalo nadlimitní množství rtuti. Zásilku se podařilo odhalit dříve, než se stačila dostat obchodů.
Překročení limitu pro obsah rtuti bylo jen mírné. Maximální hranice pro obsah chemického prvku je 0,01 miligramů na kilogram. Zásilka obsahovala 0,017 mg/kg.
"Přímé ohrožení zdraví lidí by to sice neznamenalo, nicméně limit byl překročen, proto německá strana vydala tuto informaci systémem RASFF - a to byl signál pro reakci orgánů státního veterinárního dozoru," uvedl mluvčí veterinární správy Josef Duben.
Hlavní část zásilky (12 350 kg masa) veterinární inspektoři zadrželi ve skladech firmy Polar v Kostelci nad Černými lesy u Prahy. Zbývajících 650 kg bylo odhaleno ve skladu sítě velkoobchodů Makro v okrese Praha-východ.
Členské státy EU se prostřednictvím systému RASFF vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy. Každý případ je předán příslušnému dozorovému orgánu dotčeného státu, který je povinen jej prošetřit.
Hlavní část zásilky (12 350 kg masa) veterinární inspektoři zadrželi ve skladech firmy Polar v Kostelci nad Černými lesy u Prahy. Zbývajících 650 kg bylo odhaleno ve skladu sítě velkoobchodů Makro v okrese Praha-východ.
Členské státy EU se prostřednictvím systému RASFF vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy. Každý případ je předán příslušnému dozorovému orgánu dotčeného státu, který je povinen jej prošetřit.
►PLNĚNÉ KRÁLIČÍ ŘÍZKY (podle paní Martiny)
Rozpis na 4 porce
4 králičí stehna, sůl, mletý černý pepř, 8 plátků uzeneného sýra, 8 plátků šunky, několik proužků nakládané papriky, 1-2 nasekané petržele, hladká mouka, 1 vejce, 2 lžíce mléka a strouhanka na obalování a na konec olej na smažení
doba přípravy cca 40 minut (1772kJ/422 kcal)
1. Králičí stehna očistíme, vykostíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Rozložíme na ně po dvou plátcích sýra i šunky a papriku. Posypeme je nasekanou petrželí, přehneme a spojíme párátkem (jehlou). 2. Řízky obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a strouhance. 3. Řízky usmažíme na rozpáleném oleji z obou stran do zlatova. Pak je dáme na papírový ubrousek (papírovou utěrku), aby se odsál přebytečný tuk, a odstraníme z nich párátka. Podáváme s různě upravenými brambory a třeba se zeleninovým salátem.
►MARINOVANÉ KRÁLIČÍ ŘÍZEČKY (podle paní Kateřiny)
Suroviny:
Řízečky:
Marináda:
- 500 g králičí stehna (vykostěných, řízků)
- sůl
- 50 g mouka (polohrubá)
- 100 g strouhanka
- 2 vejce
- 4 plátek citrón
- olivový olej
- 2 cibule
- 3 stroužek česnek
- mletý pepř
- mletý rozmarýn
- 2 lžíce voda
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžíce bílé víno
- 2 lžíce olivový olej
Postup přípravy
Králičí stehenní řízečky omyjeme, naklepeme, lehce nařízneme po okrajích a připravíme si marinádu. Smícháme vodu, citrónovou šťávu, olivový olej a bílé víno, přidáme koření, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Marinádu promícháme a řízečky s ní důkladně potřeme. Necháme v marinádě naskládané na sobě alespoň několik hodin v lednici.
Marinované řízečky vytáhneme, po obou stranách lehce osolíme, poprášíme moukou, obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Rozpálíme olivový olej a řízečky na něm pomalu z obou stran opečeme dozlatova, asi 15 - 20 minut z každé strany. Králičí řízky podáváme s bylinkovými bramborami a nejlépe s domácí tatarskou omáčkou.
120 minut
►STAROČESKÝ KRÁLÍK NA SMETANĚ (podle paní Elišky)
Suroviny:
- 400 g. králičího hřbetu
- 400 g. kýty
- sůl
- lžička mletý zázvor
- olej
- cibule
- 20 g. mouka (hladká)
- 200 ml smetana
- citrónová šťáva
- mandle
- máslo
Postup přípravy
Králíka nasekáme na porce, osolíme, posypeme mletým zázvorem a lehce opečeme na oleji s nakrájenou cibulí. Vše zaprášíme moukou, osmahneme, rozmícháme, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme smetanu, ochutíme citrónovou šťávou a krátce povaříme. Mandle spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na nudličky, osmahneme na másle a při podávání jimi posypeme porce králíka.
80 minut
►KRÁLÍK NA SMETANĚ (podle paní Ilony)
Suroviny
- zadní králičí maso
- anglická slanina
- sádlo
- sůl
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- pepř (celý)
- nové koření
- bobkový list
- tymián
- ocet
- vývar (nebo bujón (masox)
- cukr
- hořčice
- smetana (zakysaná)
- citrón
Postup přípravy
Maso osolíme a na pánvi rozškvaříme na kousky nakrájenou slaninu. Přidáme maso, nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer, opepříme, přidáme nové koření, bobkový list a tymián, zakápneme octem, podlijeme masovým vývarem a ve vyhřáté troubě pečeme doměkka.
Upečené maso vyjmeme a naporcujeme. Z výpeku vytáhneme koření, výpek propasírujeme, přidáme trochu cukru, hořčici, zakysanou smetanu a zakápneme citrónovou šťávou. Do této omáčky vložíme maso a důkladně prohřejeme.
70 minut
►KRÁLIČÍ POLÉVKA (podle paní Jany)
Suroviny:
- 1 králík
- 1,5 l vody
- sůl
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 60 g rýže
- pažitka
Postup přípravy
Očištěného a omytého králíka rozdělíme, dáme do osolené vody, přidáme očištěnou cibuli, česnek, bobkové listy a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme, měkké maso vykostíme, drobně nakrájíme a vložíme zpět do polévky. Nakonec přidáme rýži a dovaříme. Hotovou polévku dochutíme drobně nakrájenou pažitkou.
►KRÁLÍK NA SMETANĚ A HOŘČICI (podle paní Jolanky)
Suroviny:
- 3 středně velké cibule
- 4 králičí stehna
- sůl
- pepř
- 200 g plnotučné hořčice
- 150 g anglické slaniny na nudličky nakrájené
- 500 ml smetany ke šlehání
- olivový olej
- plátky másla
- bramborové noky
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na tenké plátky a rozložíme je na dno pekáče. Králičí stehna ze všech stran důkladně osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí a položíme je do pekáčku na cibuli. Na maso dáme slaninu a vše zalijeme smetanou. Přidáme pár kapek olivového oleje a pečeme dvě a půl hodiny na 180 st.C. Na poslední půlhoďku přidáme plátky másla a dopečeme odklopené. Podáváme s bramborovými noky. (pro 4 osoby, 20 minut práce, pečme 2,5 hodiny)
►KRÁLÍK NA ČERNÝCH OLIVÁCH (podle paní Hanky)
Suroviny:
- 4 králičí stehna
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 cibule nasekaná na jemno
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- svazek rozmarýnu
- svazek tymiánu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček pepře
- koňak na ovonění
- půl sklenice červeného vína
- půl sklenice juice z granátového jablka
- hrst černých vypeckovaných oliv - větší hrst
na marinádu:
- sklenice červeného vína
- 2 lžičky medu
- sůl
- pepř
- 3 větvičky rozmarýnu
Postup přípravy
Smícháme všechny ingredience na marinádu a na šest hodin do ní naložíme králičí stehna. Maso vyndáme, osušíme a obalíme v mouce. Na středním plameni rozpálíme olej a z obou stran maso opečeme. Osolíme maso, opepříme a přidáme cibuli s česnekem, přidáme svazek bylinek a kuličky pepře. Vše promícháme a opékáme dalších 5 minutek. Přilejeme koňak, víno, tři skleničky vody a juice z granátového jablka. Přiklopíme a vaříme na slabém plameni cca jednu hoďku. Omáčka by měla být krásně hustá. Před samotným koncem vaření přidáme větší hrst černých oliv.
(pro 4 osoby, práce: 15 minut + 6 hodin marinování, vaření: 1 hoďka)
►OMÁČKA Z KRÁLÍKA (podle paní Veroniky)
Suroviny:
Králík | |
Sůl | |
Cibule | |
Sádlo | |
Paprika - sladká | |
Bobkový list | 2 ks |
Pepř celý | 8 ks |
Nové koření | 8 ks |
Mrkev | 1 ks |
Mléko | |
Hladká mouka | |
Smetana |
Postup přípravy:
Na sádle orestujeme cibulku. Vypneme, přidáme červenou papriku. Přidáme osolené kousky králíka, zalijeme vodou a necháme zavřít. Přidáme bobkový list (2), celý pepř (8), nové koření (8), mrkev. Až je maso měkké, vyžáhneme, do šťávy přidáme rozkvedlané mléko + hladká mouka. Až zavře, přecedíme přes síto, nebo rozmixujeme. Pak přidáme smetanu. Horké rozmícháme, ředíme mlékem. Nakonec dosolíme.
►KRÁLÍK PO CIKÁNSKU (podle paní Adély)
Suroviny:
►KRÁLÍK PO CIKÁNSKU (podle paní Adély)
Suroviny:
Králičí hřbet a zadní stehna | 1 ks |
Sádlo | 1 lžíce |
Paprika | 1 lžíce |
Feferonka | 4 ks |
Klobása | 200 g |
Sterilované lečo | 1 sklenice |
Slanina | 100 g |
Brambory | 4 ks |
Pórek | 1 ks |
Sůl |
Postup přípravy:
Králíka prošpikujeme slaninou a osolíme. Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme sádlo, nakrájený pórek a feferonky. Chvíli podusíme, přidáme papriku, podlijeme vodou a přivedeme k varu. Do vařící směsi přidáme naporcovaného králíka. Dusíme téměř doměkka. Přidáme nakrájenou klobásu, brambory, zalijeme lečem a v troubě dopečeme doměkka. Podáváme s opečenými brambory.
►GULÁŠ Z KRÁLÍKA (podle pana Roberta)
Podušené maso z králičího předku, srdce, plic, jater a ledvinek.Suroviny:
1 ks | předek z králíka |
droby z jednoho králíka (srdce, plíce, játra a ledvinky) | |
1 ks | větší cibule |
4 lžíce | sádla |
1 lžíce | hladké mouky |
1 lžíce | hladké mouky |
majoránka | |
Postup přípravy: | sůl |
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli dozlatova.
K cibuli přidáme maso a za stálého míchání, ho opečeme.
Přidáme sladkou papriku, osolíme a podlijeme trochou vody, dusíme doměkka.
Ke konci necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme hladkou moukou a mícháme, aby se pokrm nepřipaloval.
Nakonec přidáme horkou vodu a vše dobře povaříme.
Hotový guláš ještě okořeníme majoránkou, případně osolíme.
Kdo má rád guláš pikantnější, přihodí do guláše trochu pálivé papriky nebo feferonku.
►Králík na cibulkách (Stifado)
Rozpis:1
naporcovaný králík, asi 60 malých cibulek (trochu větších,než je cibule
sazenička),2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře,
sůl, mletý pepř, 4 dl
rajské šťávy, 2 lžíce vinného octa, olej, 6 stroužků česneku
Osušené
maso opečeme na rozpáleném oleji na pánvi dohněda, aby zůstalo hezky
šťavnaté.Rozložíme do kastrolu, zalijeme rajskou šťávou a dusíme pod poklicí na
sporáku asi 45 minut.Mezitím si na pánvi postupně opečeme dohněda šechy
cibulky, které si necháme na talíři. Po 45 minutách přidáme k masu všechny
zbylé přísady včetně opečených cibulek a dusíme, až je maso úplně měkké. Jídlo
nemícháme, jen opatrně pohybujeme kastrolem. K takto připravenému
králíkovi se výborně hodí bílé pečivo. Doporučuje se zapíjet ho bílím vínem, i
když pan velvyslanec ho zapíjel pivem a jeho paní obyčejnou vodou.
►Králík v balíčku
Rozpis:
naporcovaný zadek a hřbet z králíka, 30 dkg slaniny nakrájené na tenké
plátky, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, konzerva naložených rajčat (lze
nahradit 6 čerstvými oregáno,oloupanými rajčaty a malou konzervou rajského
protlaku), provensálské koření(tymián, , estragon, rozmarýn, dnes už se
prodávají kvalitní směsi), ½ l červeného vína, olivový olej
Porce
králíka osolíme, okořeníme, potřeme česnekem a olivovým olejem a každý kousek
zabalíme do tence nakrájené slaniny a ovážeme podobně jako třeba ptáčky.
V pekáči se silným dnem osmahneme na oleji nahrubo nasekanou cibuli,
přidáme králíka, konzervovaná rajčata i se šťávou, zalijeme vínem, přikryjeme
poklicí a v troubě necháme pomalu dusit, vlastně po francouzsku
pobublávat. Většinou nemusíme králíka podlévat, tak za hodinu a čtvrt bývá
hotov. Šťávička je hustá, v celém domě to voní Můžeme jíst jen
s bílým chlebem.
►Králík a la Ferdinand
Rozpis:
1 naporcovaný králík, 30 dkg slaniny, 2 lžičky hrubě mletého pepře, 2-3 velké
cibule, 4 lžíce kremžské hořčice, sůl
Do
pekáče dáme polovinu na kostičky nakrájené slaniny, díly králíka opepříme
z obou stran, pomažeme hořčicí, položíme na slaninu, na ně nasypeme druhou
část slaniny a nahrubo nakrájenou cibuli. Takto necháme 24 hodin odležet
v přikrytém pekáči. Před pečením posolíme, dusíme v troubě do
poloměkka přikryté poklicí (můžeme trochu podlít vodou nebo vývarem, když to bude
potřeba), šťávu propasírujeme. Jako příloha se k tomuto králíku hodí
nejlépe bramborové krokety nebo placky a jablkový kompot s brusinkami.
►Králičí zadek pečený na slanině
Rozpis
pro 4 osoby: 4 zadní běhy, 10 dkg slaniny, sůl, 2 velké cibule, 3 kuličky
Nového koření, 3 kuličky pepře, 1 lžíce oleje
Králičí
stehna odblaníme, prošpikujeme na proužky nakrájenou polovinou slaniny a lehce
osolíme. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme v nádobě,
v níž budeme králíka péct. Po vyškvaření přidáme olej, najemno nasekanou
cibuli osmahneme dozlatova, přilijeme asi 2 dl vařící vody, přihodíme nové koření a pepř.
Do tohoto základu vložíme králíka, nádobu přiklopíme poklicí, vložíme do
rozpálené trouby a za občasného přelévání a obracení dusíme do měkka. Šťávu
ničím nezahušťujeme a podáváme s brambory na různý způsob.
►Králík
na paprice se žampiony
Rozpis:
1 celý králík, sůl, 2 lžíce oleje, 2 cibule, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce
hladké mouky, 2 dl
šlehačky, 15 dkg čerstvých žampionů
Králíka
odblaníme a naporcujeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme
dorůžova, zaprášíme mletou paprikou, lehce osmahneme a zalijeme asi 2 dl vařící vody. Do tohoto
základu vložíme mírně osoleného králíka a za občasného přelévání šťávou dusíme
do měkka. Měkké maso vyjmeme z pekáče, šťávu zaprášíme hladkou moukou,
rozšleháme a vaříme asi 15 minut. Ke konci varu omáčku zjemníme šlehačkou a dle
potřeby přisolíme a přecedíme. Očištěné žampiony propláchneme vodou, nakrájíme
na plátky a na másle orestujeme. Přidáme do hotové omáčky s masem a
společně prohřejeme.
►Králičí stehno s chřestem
Rozpis:
4 králičí stehna, kořenová zelenina (2 mrkve a kousek celeru), 3 snítky
rozmarýnu, 2 lžíce olivového oleje, 50 g másla, 1 kg chřestu (část běleného,
část zeleného), šťáva z jednoho pomeranče, 1 citron, cukr nebo med, sůl,
pepř, bylinkový likér
Rozpis
na omáčku: 2 větší mrkve, šťáva y ½ pomeranče, dužina z ½ pomeranče, 100
ml růžového vína, 400 ml smetany ke šlehání, cukr, sůl, bílý pepř
Kořenovou
zeleninu pokrájíme na špalíčky a prošpikujeme jí a rozmarýnem králičí stehna až
ke kosti. Osolíme a opepříme a na oleji zprudka opečeme. Zbylou kořenovou
zeleninu pokrájíme nahrubo a orestujeme ji v kastrolu na rozpáleném másle.
Maso v pánvi přelijeme bylinkovým likérem, flambujeme a přidáme
k zeleninovému základu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st . asi hodinu do měkka.
Před podáváním zjemníme máslem.
Chřest
uvaříme na skus (musí zůstat křupavý) ve várce z půllitru osolené vody
s kolečky citronu, pomerančovou šťávou a trochu medu nebo cukru. Várku
vaříme asi 5 minut, teprve pak přidáme bělený chřest a dál vaříme asi minutu až
dvě. Ke konci přidáme zelený chřest.
Králíka
podáváme s chřestem, přelitým mrkvovou omáčkou: Mrkev nakrájíme na větší
špalíčky. Osladíme, osolíme a zalijeme pomerančovou šťávou. Opepříme a přidáme
růžové víno a stejné množství vody, kousky pomeranče a vaříme, až je mrkev
měkká. Stáhneme z ohně, přilijeme smetanu a tyčovým mixérem dohladka
rozmělníme.
Vlastnosti
O době a místu domestikace králíků nejsou k dispozici žádné přesné údaje. S největší pravděpodobností předkem dnešního králíka domácího byl králík divoký obývající Pyrenejský poloostrov. Můžeme se domnívat, že lidé začali organizovaně chovat králíky již před mnoha staletími. Do České republiky se chov králíků dostal až na počátku 20. století. Postupně se podařilo vyšlechtit masná plemena králíků, která velmi rychle rostou a dosahují výtečné kvality masa.
Králičí maso považujeme za lehce stravitelné, má jemná svalová vlákna, minimální množství kolagenu a nízký obsah tuku. Svojí texturou a složením se podobá masu drůbežímu. Výhodou králičího masa je kratší doba tepelného zpracování. Jedná se o bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin (20-21 g bílkovin ve 100 g masa) se zastoupením všech esenciálních aminokyselin. Dle stáří a hmotnosti se pohybuje množství tuku mezi 5 až 10 g/100 g masa. Výhodou králičího masa je převažující zastoupení tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou pro člověka mnohem příznivější než tuky s mastnými kyselinami nasycenými. Podle nutričního složení krmné dávky se však zastoupení jednotlivých mastných kyselin může mírně lišit. Díky nízkému množství tuku, téměř nulovém obsahu sacharidů a vysokému podílu vody vykazuje králičí maso nízkou energetickou hodnotu. Ve 100 g masa se nachází 130-140 kcal (545-585 kJ). Z vitamínů převažují nejvíce vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12). Kosterní svalovina králíků je bohatá na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso je také zdrojem purinů. Proto by lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové nebo pacienti, u kterých je přímo dna diagnostikovaná, měli být obezřetní při jeho spotřebě.
Podobně jako u jiných druhů masa konzumujte pokrmy s králičím masem v obdobích mimo intenzivní fyzickou aktivitu – nehodí se jako poslední jídlo před náročnou fyzickou aktivitou, stejně tak jako první pokrm po tréninku. Příjem lehce stravitelných bílkovin je však výhodný na večeři – v nočních hodinách podpoří regeneraci a reparaci svalové tkáně. Možná je také menší porce králíka k obědu, po kterém bezprostředně nezahájíte intenzivní trénink. Přestože se jedná o jedno z nejlépe stravitelných druhů mas, stále je výhodné upřednostňovat lehké formy kulinární úpravy – vaření, dušení, grilování, pečení ve vodní lázni. Proč si však jednou za čas (nejlépe v netréninkový den) nedopřát smaženého králíka s vařenými brambory nebo králíka s knedlíkem a omáčkou?
Spotřeba králičího masa v naší populaci je poměrně rozdílná. V průměru každý Čech za rok zkonzumuje 2,5 kg králičího masa. Jeho nabídka v běžných obchodech s potravinami je minimální. Máte-li „vazby“ na venkov, kde stále působí drobní chovatelé, využijte možnosti zpestření svého jídelníčku kvalitním, nízkotučným zdrojem bílkovin.
►Králík s nádivkou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ingredience 1 králík bez hlavy, 1 cibule, anglická slanina, 5 rohlíků, 5 vajec, hrst zelených bylinek (použila jsem tymián, saturejku, celer a kari), 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, česnek, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup
Králíka naporcujeme, omyté a osušené porce ze všech stran osolíme.
Cibuli a kousek anglické pokrájíme na kostičky.
V menším pekáčku rozehřejeme trošku oleje, přisypeme cibuli s anglickou, trochu osmahneme a na tomto základu opečeme porce masa. Pak na maso rozetřeme rozmačkaný česnek podle chuti, posypeme bylinkami, podlijeme trochou vody a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (210°C).
Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme až se všechno vsákne. Přidáme na drobno pokrájený kousek slaniny, případně jiné uzeniny (není nutné), posekané bylinky, 4 žloutky a 1 celé vejce. Osolíme a okořeníme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do rohlíkové hmoty.
Po 20 minutách králíka odkryjeme a necháme trochu zčervenat. Pak na něho rozetřeme nádivku a odkryté dopečeme do zezlátnutí povrchu.
Podáváme s jakkoli upravenými bramborami, nebo jen se zeleninovým salátem.
Ingredience 1 králík bez hlavy, 1 cibule, anglická slanina, 5 rohlíků, 5 vajec, hrst zelených bylinek (použila jsem tymián, saturejku, celer a kari), 250 ml mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, česnek, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup
Králíka naporcujeme, omyté a osušené porce ze všech stran osolíme.
Cibuli a kousek anglické pokrájíme na kostičky.
V menším pekáčku rozehřejeme trošku oleje, přisypeme cibuli s anglickou, trochu osmahneme a na tomto základu opečeme porce masa. Pak na maso rozetřeme rozmačkaný česnek podle chuti, posypeme bylinkami, podlijeme trochou vody a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (210°C).
Rohlíky pokrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme až se všechno vsákne. Přidáme na drobno pokrájený kousek slaniny, případně jiné uzeniny (není nutné), posekané bylinky, 4 žloutky a 1 celé vejce. Osolíme a okořeníme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do rohlíkové hmoty.
Po 20 minutách králíka odkryjeme a necháme trochu zčervenat. Pak na něho rozetřeme nádivku a odkryté dopečeme do zezlátnutí povrchu.
Podáváme s jakkoli upravenými bramborami, nebo jen se zeleninovým salátem.
►Béřovický králík
Suroviny:
2 dcl oleje (i méně), 1 lžička soli, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky hořčice, 1 lžička pepře, 1 lžička sladké papriky, 1-2 cibule, 5 stroužků česneku, králičí maso.
Postup
Ze surovin si namícháme marinádu, do které naložíme králičí maso nejméně na 24 hodin. Pak přikryté, podlité trochou vody pečeme doměkka, odkryté chviličku na barvu.
K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu mít rýži, nebo, jak to dělám já, vípek slít a zahustit smetanou a podávat s knedlíkem.
K takto upečenému králíkovi můžeme jako přílohu mít rýži, nebo, jak to dělám já, vípek slít a zahustit smetanou a podávat s knedlíkem.
►Šumavský králík
4 porce: 1 králík (asi 800 g), 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 stroužky česneku, 1 lžíce octa,
4 dl slunečnicového oleje, pepř a sůl
4 dl slunečnicového oleje, pepř a sůl
Králíka očistěte a rozporcujte na šest dílů. Česnek rozetřete a smíchejte s hořčicí a octem. Maso nejprve osolte a opepřete, potom potřete hořčičnou kaší. Potom maso vložte na pekáč. Podlijte olejem. Pečte v předem rozehřáté troubě (160 – 170 stupňů) zakryté pokličkou asi hodinu a půl. Potom zvyšte teplotu na 200 stupňů a bez pokličky pečte dalších 20 minut, aby se utvořila kůrčička. Podávejte s bramborem a dušeným špenátem.